Site logo

Tinjauan Mendapati Bahawa 59% Belia Merasa Bimbang Bahawa Mereka Mungkin Tidak Akan Memiliki Rumah Sendiri 

Pada masa lalu, membeli sebuah rumah merupakan salah pencapaian yang ingin dicapai oleh mereka yang beranjak dewasa. Walau bagaimanapun, hasrat pemilikan rumah perlahan-lahan menjadi suatu impian yang sukar dikecapi.

MENURUT KAJIAN YANG DIJALANKAN OLEH CONGRESS OF UNIONS OF EMPLOYEES IN THE PUBLIC AND CIVIL SERVICES (CUEPACS) PADA TAHUN 2020, 53% PENJAWAT AWAM TIDAK MEMILIKI RUMAH SENDIRI DAN SAMA ADA MENETAP DI PENEMPATAN YANG DISEDIAKAN, ATAU MENYEWA BILIK ATAU RUMAH.

Ada golongan yang tinggal bersama ibu bapa mereka untuk menyimpan wang deposit rumah[1]. Tetapi, kebanyakan mereka berpegangan kepada impian untuk tinggal dengan keluarga kecil mereka di sebuah rumah sendiri pada suatu hari.

Kesulitan yang dialami Noor Yasmin Hamzah, seorang belia yang bekerja di Kuala Lumpur dengan aspirasi untuk memiliki rumah

KEBANYAKAN ORANG SEBAYA SAYA TIDAK MAMPU MEMILIKI RUMAH. TETAPI, SAYA BERFIKIR SECARA POSITIF KERANA KITA AKAN BERUBAH MENJADI LEBIH BAIK. SAYA BERHARAP PASARAN PERUMAHAN JUGA AKAN BERUBAH UNTUK MEMBOLEHKAN KUMPULAN UMUR SAYA MAMPU MEMILIKI RUMAH SENDIRI. – Noor Yasmin Hamzah[2]

Tetapi, Yasmin tidak bersendirian dalam pegangan ini.

SEKURANG-KURANGNYA 59% DARIPADA GOLONGAN BELIA DI MALAYSIA TAKUT MEREKA TIDAK AKAN MAMPU MEMILIKI RUMAH SENDIRI BERDASARKAN TINJAUAN YANG DIJALANKAN OLEH ARCHITECTS OF DIVERSITY (AOD)[3].

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan ketakutan kepada hampir separuh daripada golongan belia selama ini. Faktor ini termasuk kenaikan harga harta tanah, gaji permulaan yang tidak stabil bagi banyak graduan baru dan kesukaran untuk mendapatkan pinjaman bank.

Menyewa Rumah Adalah Tidak Mapan Untuk Jangka Masa Panjang

Walaupun tiada rekod mencatat bilangan rakyat Malaysia yang menyewa bilik atau rumah, ia menjadi kebiasaan dalam kalangan generasi muda yang memulakan kehidupan baharu di bandar atau yang sedang membina keluarga kecil. Walau bagaimanapun, harga sewa bilik atau rumah di Malaysia mengambil sebahagian besar daripada perbelanjaan bulanan bagi isi rumah berpendapatan rendah.

Berdasarkan satu tinjauan Better Malaysia Foundation, seorang individu B40 membayar sewa purata sebanyak RM900 sebulan untuk perumahan di Lembah Klang[4]. Sewa mungkin berbeza mengikut lokasi. Bagaimanapun, jumlah yang dikeluarkan untuk sewa bulanan akan menjejaskan penyimpanan wang mereka untuk membeli sebuah rumah.

PENEMUAN AOD’S MENUNJUKKAN BAHAWA SEKURANG-KURANGNYA 75% BELIA MALAYSIA BERPENDAPAT BAHAWA HARGA SILING UNTUK SEWA YANG BOLEH DICAJ KEPADA PENYEWA HARUS DITETAPKAN[3].

Yanny Lim telah menyewa rumah selama bertahun-tahun. Dia berharap untuk memiliki sebuah rumah sendiri. Tetapi, ia menjadi sesuatu yang tidak mungkin untuk dicapai pada masa terdekat. Untuk masa ini, dia membayar sebanyak RM 850 sebulan untuk menyewa sebuah bilik[2].

DALAM TEMPOH MASA MEMBAYAR BILIK SEWA, SAYA TELAH MENGHABISKAN WANG DIPERLUKAN UNTUK BAYARAN PENDAHULUAN RUMAH DENGAN MUDAH. MASALAHNYA, IA ADALAH BUKAN SENANG UNTUK MEMPEROLEH RM40,000 SERTA-MERTA . – Yanny Lim [2]

Bagi isi rumah yang masih menabung untuk membeli sebuah rumah, kenaikan harga dalam pasaran perumahan sangat mengecewakan bagi seorang ibu kepada dua anak, Jenni Khalid.

JIKA ANDA MENUNGGU LEBIH LAMA UNTUK BERJIMAT LEBIH BANYAK, HARGA RUMAH SEMAKIN MELAMBUNG TINGGI. JADI, INI TIDAK AKAN BERHENTI. KAMI TIDAK AKAN PERNAH MENYIMPAN WANG YANG CUKUP UNTUK MENDAPATKAN RUMAH SENDIRI. – Jenni Khalid[2]

Kenaikan Harga Hartanah

Menurut Indeks Harga Rumah Malaysia dari Pusat Maklumat Harta Tanah, harga purata harta tanah di Malaysia telah meningkat hampir dua kali ganda sejak tahun 2010 dengan peningkatan sebanyak 99.3%[5].

Rumah mampu milik dikategorikan sebagai unit yang berharga di antara RM150,000 dan RM300,000 dengan keluasan binaan sekurang-kurangnya 900 kaki persegi (tidak termasuk beranda) dengan minimum 3 buah bilik tidur. Unit-unit tersebut juga terletak di lokasi strategik dengan akses kepada pengangkutan awam dan kawasan yang mempunyai kemudahan awam yang mencukupi[6].

Pada tahun 2020, hanya 14,094 unit (bersamaan dengan 12%) daripada 117,766 unit rumah baharu adalah berkos rendah. Ini tidak mencapai sasaran tahunan National Affordable Housing Council, iaitu sebanyak 100,000 buah rumah kos rendah [7].

Di antara unit yang tidak terjual adalah berharga lebih daripada RM 400,000. Masalah ketidakmampuan rumah adalah lebih teruk di negeri-negeri seperti Sabah, Pulau Pinang, dan Johor Bahru di mana wujudnya jurang di antara permintaan dan penawaran rumah mampu milik.

IKHUSUSNYA, KAMI BERPENDAPAT BAHAWA MEREKA YANG PALING MEMERLUKAN BANTUAN IALAH GOLONGAN BERPENDAPATAN SEDERHANA. INI KERANA KAMI MENDAPATI BAHAWA HARTANAH BERADA DI ANTARA RM500,000 HINGGA RM1.2 JUTA ADALAH TERLALU MAHAL, TERUTAMANYA YANG TERLETAK DI KAWASAN LEMBAH KLANG, PULAU PINANG DAN JOHOR BAHRU. – THOR JOE HOCK, KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF MYPROPERTY DATA[8]

Jurang antara permintaan dan penawaran menyumbang kepada harta tanah tidak terjual dalam beberapa tahun berlarutan ini.

PADA TAHUN 2021, TERDAPAT 30,290 UNIT RUMAH SIAP DENGAN NILAI RM19.75 BILLION TIDAK TERJUAL PADA AKHIR SUKU KE-3 TAHUN 2021. 74% DARIPADA JUMLAH UNIT YANG TIDAK TERJUAL ADALAH LEBIH TINGGI DARIPADA RM 300,000, DI LUAR TITIK HARGA RUMAH MAMPU MILIK [9].

Secara kebetulan, negeri-negeri yang mempunyai titik harga tidak mampu milik tertinggi juga mencatatkan lebih banyak unit tidak terjual.

Johor mempunyai bilangan unit yang tidak terjual tertinggi di Malaysia iaitu 24% diikuti dengan 20% di Kuala Lumpur dan 18% di Selangor [9].

Pemaju perumahan telah mewajarkan peningkatan kekurangan tanah dan kos tambahan. Apabila pemaju membida lot tanah yang sama, kos pembinaan hartanah turut meningkat. Pada masa yang sama, pemaju ditugaskan untuk membina unit mampu milik dengan had harga jualan yang menyebabkan kerugian.

Selain itu, terdapat kos tambahan yang dikenakan oleh kerajaan tempatan dan kerajaan negeri. Pemaju-pemaju pula mendapatkan keuntungan dengan menaikkan harga unit bawah kawalan mereka.

APABILA KERAJAAN MENAMBAH KOS KEPADA PEMBINA, MEREKA SEBENARNYA MENYERAHKANNYA KEPADA PEMBELI. PEMAJU HARTANAH MENJALANKAN PERNIAGAAN YANG BERASASKAN KEUNTUNGAN. DENGAN LEBIH BANYAK KOS DIPERLUKAN, MEREKA PERLU MENGENAKAN LEBIH BANYAK BAYARAN UNTUK MELINDUNGI KEUNTUNGAN MEREKA. – ANTHONY CHO, PEMAJU YANG BERPANGKALAN DI MELAKA[5]

Ada yang berkata bahawa peningkatan kos buruh turut menjadi faktor pengaruh penting.

TAMBAHAN PULA, KOS BURUH JUGA MENINGKAT. PADA ZAMAN SAYA, KOS BURUH ADALAH RM8 HINGGA RM10 SEHARI. KINI, SEBANYAK RM 80 HINGGA RM100 DAN KOS ITU HANYA UNTUK PEKERJA PEMBINAAN . – YEOW THIT SANG, PAKAR HARTA TANAH [10]

Gaji Permulaan Yang Tidak Beranjak

Namun, kenaikan harga hartanah adalah tidak selari dengan pertumbuhan gaji di Malaysia.

SECARA AM, HARTANAH DI MALAYSIA DIANGGAP TIDAK MAMPU DIMILIKI OLEH RAKYAT MALAYSIA , TERUTAMANYA DISEBABKAN OLEH PERTUMBUHAN HARGA RUMAH YANG TIDAK SEIMBANG BERBANDING DENGAN PENDAPATAN PENDUDUK. KENAIKAN HARGA RUMAH TAHUNAN TELAH MELEBIHI PENDAPATAN. DARI TAHUN 2010 DAN TAHUN 2019, KENAIKAN HARGA RUMAH PURATA TAHUN KE TAHUN ADALAH SEBANYAK 7.9% YANG TELAH MENGATASI PENDAPATAN SEBANYAK 5.6%. – FOO GEE JEN, PENGARAH URUSAN WTW[11]

Menurut World Bank’s 2019 Malaysia Economic Monitor, median pendapatan bulanan bagi mereka yang berumur antara 20- 29 tahun dengan pendidikan lepasan sekolah menengah kekal di antara RM2,000 dan RM2,500[12].

GAJI GRADUAN TIDAK MENINGKAT. DENGAN MELARASKAN INFLASI, GAJI PERMULAAN BULANAN SEBENAR BAGI KEBANYAKAN GRADUAN BAHARU TELAH MEROSOT SEJAK TAHUN 2010. – MUHAMMED ABDUL KHALID, ANGGOTA PENYELIDIK DI INSTITUT PENGAJIAN MALAYSIA DAN ANTARABANGSA (IKMAS) UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA (UKM)[13]

Sumber: Unsplash

Pada tahun 2021, sebuah tinjauan Unit Perancang Ekonomi mendapati bahawa 76% rakyat Malaysia masih berpendapatan bawah RM5,000 sebulan. Dengan gaji yang tidak mencukupi, banyak tidak mampu memiliki rumah di pusat bandar kerana kos hartanah tersebut melebihi RM300,000[14].

Terikat Dengan Pelaburan Jangka Panjang

Dengan tekanan berterusan untuk membeli sebuah rumah, generasi muda mungkin terikat dengan kehidupan berhutang dan simpanan peribadi yang sedikit. Memandangkan rumah di pasaran berada pada harga yang tinggi, banyak pemilik rumah akan membiayai pembelian mereka melalui tempoh pembayaran pinjaman perumahan dengan lebih lama.

Tempoh pembayaran pinjaman harta tanah telah meningkat dalam tempoh 10 tahun sehingga 30 hingga 40 tahun dari tahun 1970-an. Selain itu, peminjam perlu memegang pekerjaan yang stabil selama berpuluh-puluh tahun supaya dapat membayar pinjaman15].

Sesuatu yang sukar untuk apabila ramai di kalangan rakyat Malaysia berdepan dengan pengangguran dan pengurangan pendapatan yang berlaku semasa wabak Covid-19.

Majoriti pakar kewangan juga mengesyorkan bahawa tidak lebih daripada satu pertiga daripada jumlah pendapatan bulanan digunakan semasa memohon pinjaman perumahan, yang dikenali sebagai Housing Cost Burden (HCB)[16].

Sebagai contoh, pendapatan isi rumah median untuk keluarga B40 pada tahun 2019 ialah RM3,166 dengan purata RM3,152 sebulan[17].

Mengikut peraturan HCB, jika satu pertiga daripada pendapatan mereka diagihkan untuk membayar pinjaman, isi rumah akan ditinggalkan RM2,101 untuk menampung perbelanjaan bulanan mereka. Hakikatnya, kebanyakan golongan B40 tidak memperoleh pendapatan melebihi RM3,000 sebulan dan sebahagian besar daripada pendapatan mereka mungkin menjadi perbelanjaan bulanan.

Sumber: Unsplash

HARGA TERLALU TINGGI. SAYA MEMPEROLEH GAJI KASAR SEBANYAK RM10,000 SEBULAN. DENGAN PERBELANJAAN PINJAMAN KERETA, PINJAMAN PELAJARAN DAN SOKONGAN KEPADA KELUARGA SAYA, AGAK SUKAR UNTUK MEMBELI HARTANAH DAN MASIH MENYIMPAN SEDIKIT WANG UNTUK MASA DEPAN. SAYA INGIN TINGGAL DI TEMPAT YANG SELESA DAN STRATEGIK SEPERTI PETALING JAYA. – ADAM, SEORANG BAKAL PEMILIK RUMAH[11]

Bayangkan Adam yang berpendapatan sederhana menyatakan bahawa pinjaman perumahan itu menambahkan komitmen yang sedia ada. Ini tentu sesuatu yang lebih membebankan terutamanya bagi keluarga B40.

Sebagai komitmen bulanan tambahan, bakal pemilik rumah perlu menyimpan sehingga 10% daripada bayaran muka. Mereka dikehendaki untuk mempertimbangkan bayaran lain, caj guaman dan juga perbelanjaan yang diperlukan untuk sebarang pembaikan dan pengubahsuaian rumah.

Nurul, seorang pembantu tadbir di Kuala Lumpur berusia 30 tahun mengeluh bahawa dia dan suaminya tidak mampu membayar 10% deposit untuk sebuah rumah.

Nurul dan suaminya ingin menetap di Lembah Klang untuk kemudahan pekerjaan mereka. Keluarga Nurul menghadapi masalah kewangan dan ingin membuat pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Namun, ini bermakna 10% wang pendahuluan perlu dibayar sebelum mengeluarkan simpanan mereka.

KAMI PERLU BAYAR 10% DULU SEBELUM MENGELUARKAN DUIT DARIPADA AKAUN KWSP KAMI NANTI. – NURUL, BAKAL PEMILIK RUMAH[14]

Cabaran untuk Mendapatkan Pinjaman Perumahan

Kelulusan pinjaman perumahan juga bergantung kepada pendapatan semasa anda. 42% responden kajian CUEPACS mengakui bahawa bank memberikan pinjaman perumahan sebanyak RM200,000 diikuti dengan 21.6% akan dibenarkan untuk mengambil pinjaman perumahan sebanyak RM 270,000 bergantung kepada gaji mereka[1].

DILAPORKAN KIRA-KIRA 60% DARIPADA PINJAMAN PERUMAHAN B40 DITOLAK KERANA SKOR KREDIT YANG LEMAH[18].

Mohd Shaffieq Abdullah, seorang eksekutif pemasaran berusia 30 tahun berkata bahawa pinjaman bank beliau telah ditolak beberapa kali apabila dia cuba membeli pangsapuri kos rendah selepas tamat pengajiannya.

IDARIPADA MENYALAHKAN KERAJAAN, PEMAJU DAN PASARAN PERUMAHAN, SAYA SEDAR BAHAWA SAYA PERLU BEKERJA KERAS UNTUK MENCAPAI KEDUDUKAN KEWANGAN YANG SIHAT. – MOHD SHAFFIEQ ABDULLAH, SEORANG EKSEKUTIF PEMASARAN BERUSIA 30 TAHUN[19]

Sumber: BERNAMA, retrieved from The Borneo Post

Pandemik telah membawa kepada prospek ekonomi yang tidak menentu dan telah menjadi halangan baru kepada Dalvinder, yang sebelum ini berharap untuk mendapatkan pinjaman 100% pada kadar faedah yang rendah. Tetapi, majikannya telah melaksanakan pembayaran gaji berpecah untuk memastikan syarikat itu dapat berjalan lancar.

SEKARANG, SAYA PERLU MENANGGUHKAN RANCANGAN SAYA. ADALAH MENYUKARKAN APABILA MAJIKAN ANDA HANYA MEMBAYAR SEPARUH DARIPADA GAJI ANDA PADA AWAL BULAN DAN BAKINYA PADA AKHIR BULAN Dalvinder[14]

Pada masa yang sama, pasaran buruh telah berubah secara besar-besaran sejak akhir-akhir ini. Ekonomi gig telah wujud yang terdiri daripada pekerja yang bekerja sendiri disebabkan oleh kekurangan peluang pekerjaan yang sesuai semasa wabak ini.

Namun, slip gaji diperlukan untuk mendapatkan pinjaman bank. Bank-bank tradisional ragu untuk meluluskan pinjaman kepada mereka yang berada dalam ekonomi ini kerana sumber pendapatan mereka yang tidak stabil.

KEPUTUSAN UNTUK MEMBELI HARTANAH MEMERLUKAN KOMITMEN KEWANGAN YANG TINGGI DAN TIDAK BOLEH DIPANDANG RINGAN. IA AKAN MENGIKAT SESEORANG DENGAN BAYARAN BULANAN TETAP DALAM 30 TAHUN YANG AKAN DATANG ATAU LEBIH. OLEH ITU, BANK-BANK LEBIH SUKA PEMINJAM DENGAN PENDAPATAN TETAP DAN KURANG MENYUKAI HUTANG LAPUK ATAS KEINGINAN UNTUK MENCAPAI KEUNTUNGAN MEREKA. – CALVIN CHAI KUEN KEONG, PERUNDING HARTANAH DAN PROFESIONAL PENGURUSAN HARTA[20]

Perumahan Yang Mampu Milik Untuk Isi Rumah Berpendapatan Rendah

Permintaan untuk rumah mampu milik telah dilaporkan tinggi. Berdasarkan penemuan AOD baru-baru ini, 90% belia (dalam lingkungan umur 25-30 tahun) mempunyai permintaan tinggi terhadap rumah mampu milik di pasaran [3].

Salah satu sebabnya ialah perumahan persendirian tidak mampu dimiliki oleh isi rumah kumpulan pendapatan B40 di ambang harga lebih tinggi dan kumpulan pendapatan M40 di ambang rendah.

SAYA SEDIA MAKLUM BAHAWA BAGI SETIAP 1,000 RUMAH MAMPU MILIK YANG DILANCARKAN DI LEMBAH KLANG, SEBANYAK 10,000 HINGGA 60,000 ORANG PEMOHON YANG BEREBUT UNTUK MEMBELINYA. -TAN SRI VINCENT TAN, PENGERUSI BETTER MALAYSIA FOUNDATION [4]

Sejak beberapa tahun ini, terdapat banyak perumahan yang dibekalkan oleh kerajaan seperti rumah pangsa Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan rumah PR1MA yang disediakan untuk golongan isi rumah kumpulan B40. Dengan permintaan melebihi penawaran rumah mampu milik, beberapa buah inisiatif yang dikendalikan kerajaan telah disediakan.

Salah satu inisiatif termasuk Youth Transit Housing di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Walaupun harta tanah yang ada hanya untuk disewa, kadar yang dijanjikan adalah 30% lebih rendah daripada kadar pasaran pada RM400 untuk unit studio 400 kaki persegi dan RM500 untuk unit 2 bilik tidur 550 kaki persegi[21].

Terdapat juga elemen ‘simpanan paksa’ dalam inisiatif ini sebagai peratusan sewa bulanan yang diketepikan. Sebaik sahaja penyewa mencapai penginapan maksimum mereka, sejumlah wang simpanan akan diberikan. Kadar sewa bulanan yang lebih kecil juga membolehkan penyewa menabung untuk 10% bayaran pendahuluan yang diperlukan.

Rent-to-Own-Scheme (RTO) memenuhi keperluan pemilik rumah yang berhadapan dengan masalah untuk membuat bayaran pendahuluan sebanyak 10%. Pemohon yang layak boleh menyewa sehingga 5 tahun pada harga yang berpatutan. Pilihan akan diberikan untuk membeli rumah tersebut pada tahun keenam[21].

IPada awal tahun 2022, wujudnya Majlis Perumahan Mampu Milik Negara. Pihak kerajaan telah menetapkan sasaran untuk menyediakan 500,000 rumah mampu milik di Malaysia dengan mengambil kira lokasi geografi[22].

HARGA MAMPU MILIK DI KUALA LUMPUR TIDAK SEMESTINYA MAMPU DIMILIKI DI KINABATANGAN, BEGITU JUGA SAMA DENGAN IPOH DAN GERIK. PERBEZAAN KEUPAYAAN INI AKAN DITITIKBERATKAN OLEH PIHAK KERAJAAN. – DATUK SERI REEZAL MERICAN NAINA MERICAN, MENTERI PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN[22]

Walaupun usaha kerajaan berterusan dalam menyediakan rumah mampu milik dan skim untuk memastikan lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah, terdapat isu-isu sedia ada yang masih belum ditangani.

Pakar menyatakan bahawa usaha pihak berkuasa selalunya bersifat kosmetik dan tidak menangani isu pangkal untuk kemampu milikan; pendapatan bulanan rakyat Malaysia tidak seiring dengan kenaikan harga hartanah.

JIKA SISTEM INI TIDAK DIBAIKI, ORANG RAMAI TIDAK AKAN MAMPU MEMBELI RUMAH DAN MENJADI PENYEWA SEUMUR HIDUP. – NOOR ROSLY HANIF, DEKAN FAKULTI PERSEKITARAN BINAAN, UKUR DAN HARTANAH DI UNIVERSITI GEOMATIKA[5]

Tambahan pula, rumah yang dibekalkan oleh kerajaan selalunya ditadbir mengikut kuota yang ditentukan, menyebabkan ramai daripada isi rumah berpendapatan rendah terpaksa beralih ke perumahan yang dibangunkan oleh sektor swasta. Pemilik rumah boleh mempertimbangkan untuk mencari rumah mampu milik lain di luar bandar pada harga yang kurang mahal.

Terdapat individu juga mempertimbangkan rumah terpakai yang tidak memerlukan banyak pengubahsuaian dan pembaikan untuk mengurangkan kos tambahan.


Walau bagaimanapun, jika anda lebih minat dan selasa dengan pembangunan baru, pertimbangkan pengeluaran KWSP anda untuk membiayai 10% bayaran pendahuluan. Sebagai alternatif, baca maklumat mengenai Inisiatif Malaysian Housing Financing (i-Biaya) [23]. Inisiatif baru-baru ini bertujuan untuk meningkatkan pemilikan rumah dalam kalangan kumpulan pendapatan B40 dan M40. Melalui i-Biaya, terdapat tiga buah skim yang amat sesuai dengan keperluan anda:

 1. Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) membantu pekerja gig, pekerja pesendirian dan peniaga membeli rumah mereka.
 2. Skim Rumah Pertamaku (SRP) bertujuan untuk membantu pembeli rumah kali pertama dalam kumpulan B40 dan M40 memiliki rumah tanpa membayar pendahuluan.
 3. Skim Sewa-Untuk-Milik PR1MA terbuka kepada kumpulan M40 untuk memiliki rumah melalui skim pemilikan mampu milik untuk semua unit PR1MA yang sedia ada di seluruh negara.

Terjemahan oleh: Sally Yeo Yi Tong

Explore our sources: 

 1. S.Halid & A.Alias. (2020). Majoriti penjawat awam duduk menyewa.Berita Harian.  Link 
 2. S.W.Jun. (2022). Malaysians excited at the prospect of becoming first-time home owners with govt’s ‘One Family One House’ initiative. The Malay Mail. Link
 3. Architects of Diversity. (2022). Youth Aspirations Manifesto Survey. Link
 4. R.B.Bhattacharjee.  (2021). A two-generation plan for affordable homes. The Edge Markets. Link
 5. I.Ariff. (2021).Why is affordable housing not so affordable? Free Malaysia Today. Link
 6. House Buyers Association. (2021).HBA welcomes 2021 Budget. Link
 7. L.Wee. (2021). The great divide in Malaysia’s housing market. The Sun Daily. Link 
 8. Pavither.(2020). More Malaysians Unable To Afford Homes. PropertyGuru.  Link 
 9. Housing Watch. Unsold Residential Properties. Link
 10. Daily Express. (2021). Present Malaysian generation may no longer get to own homes. Link
 11. R.Lee. (2020). Cover Story: The disparity between income and house prices. The Edge Markets. Link 
 12. World Bank. (2019). Malaysia Economic Monitor: Making Ends Meet. Link 
 13. I.Lim & K.Ayamany. (2021).Experts: Fresh grads’ pay as low as RM1,000 a systemic problem, can’t just blame Covid-19 pandemic. Malay Mail. Link 
 14. A.N.Mohd Noor. (2021).Rising property prices stagnant income force many to remain renters. The Sun Daily. Link
 15. M.N.Ismail. (2022). Why Are House Prices So Expensive? [Opinion]. The Rakyat Post. Link 
 16. Housing Watch. Housing Market Affordability. Link 
 17. Department of Statistics Malaysia. (2020). Household Income & Basic Amenities Survey Report 2019. Link
 18. The Star. (2022). PROVIDING MORE AFFORDABLE HOMES. Link
 19. F.Fong. (2021). Affordable Housing Not So Affordable After All. The Rakyat Post. Link 
 20. F.Fong. (2022). Good Or Bad? Opinion Divided Over Housing Loan Without Permanent Job And Pay Slip. The Rakyat Post. Link 
 21. A.Wahab. (2020). 7 government housing schemes available for B40 and M40 groups.  Iproperty. Link
 22. The Star. (2022). Council sets ‘one family, one home’ target, says Housing Minister. Link
 23. Bernama. (2022). i-Biaya to help increase home ownership among M40, B40.  The Edge Markets. Link

Stories You May Also Like:

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?