Site logo

Category: Kemiskinan Bandar

Realiti Kehidupan Golongan Pelarian Di Malaysia

Menurut United Nations High Commissioner for Refugees (UNCHR), setakat Januari 2021, terdapat 178,710 golongan pelarian berdaftar, tidak termasuk 80,000 pelarian tidak berdokumen yang masih menunggu

Analisis Kes Kemiskinan Di Bandar

Mereka yang tinggal di kawasan luar bandar akan lebih cenderung untuk berhijrah ke ibu kota bagi mencari peluang pekerjaan yang lebih baik dan masa depan yang lebih cerah. Namun, realitinya ramai masih terbelenggu dengan kemiskinan meskipun setelah mereka berpindah ke bandar.

Realiti Kemiskinan Di Bandar

Apabila menonton filem seperti ‘KL Gangster’ dan ‘Abang Long Fadil’, kita sudah semestinya sedar bahawa kekayaan yang mereka peroleh adalah melalui kaedah-kaedah kurang beretika. Kegiatan seperti pergaulan seks bebas dan penyalahgunaan dadah memberikan gambaran seolah-olah tiket emas ke kehidupan yang senang untuk mereka yang sedang mengalami kemiskinan dalam bandar.

urban poor in Kuala Lumpur

Persekitaran Orang Miskin Bandar Di Malaysia: Bahagian 2

Oleh kerana harga perumahan terlalu mahal, kumpulan miskin di bandar terpaksa hidup dalam unit perumahan yang harga lebih berpatutan, tetapi mungkin mempunyai kesulitan dan risiko lain yang melibatkan kehidupan yang selamat dan sihat.

For collaboration opportunities, media appearances, trainings or speaking engagements

Connect With Us

Be A Changemaker Today

Drop us a line

For questions, partnerships or collaborations

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?