Site logo

Johnny Anak Barangan

Johnny Anak Barangan, ialah seorang tukang besi berusia 46 tahun dari suku Iban. Sejak 2015, beliau merupakan satu-satunya Adiguru Pandai Kerja Besi di Sarawak. Seorang pembuat parang yang mahir, beliau terkenal dengan kepakarannya dalam Parang Ilang.

Johnny mewarisi seni ini daripada bapanya, dan sejak itu telah mewariskannya kepada anak lelakinya yang berusia 28 tahun.

Parang buatan Johnny telah mendapat pengiktirafan dan menonjol dalam pameran kebudayaan seperti ‘The Hearth Brought To Light: A Food-Over-Fire Festival,’ anjuran Yayasan Hasanah, yang bertujuan untuk memelihara dan meraikan warisan kraf Malaysia yang pelbagai. Beliau juga telah memenangi pelbagai pertandingan membuat parang di peringkat negeri dan kebangsaan dalam kemahiran pembuatan kraftangan besi, khususnya parang Ilang.

Saya merasa bertanggung jawab yang mendalam untuk meneruskan warisan ayah saya, karena saya ingin memastikan kelanjutan budaya kami. Jika saya tidak melanjutkannya, tidak akan ada orang lain yang akan meneruskannya. Saat ini, hanya ada 1-2 individu yang memiliki keahlian dalam seni pembuatan parang ini.

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?