Site logo

10 Perkara Yang Kita Pelajari Mengenai Kemiskinan Setelah Setahun PKP

MCO in Malaysia

Sudah satu tahun rakyat Malaysia mengalami Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama sejak penularan Covid-19. Sebilangan besar daripada kita telah terjejas dalam satu cara atau lain. Pada ulang tahun PKP selama satu tahun, kami ingin menyampaikan suara kami kepada golongan yang lemah dan terpinggir dengan berkongsi dengan anda 10 perkara yang kami pelajari tentang golongan miskin dan kemiskinan sejak Mac 2020.

MCO in Malaysia
Sumbe: The Straits Times

#1 – Golongan yang terbaru – kemiskinan baru

Menurut Bank Dunia, ‘golongan miskin baru‘ didefinisikan sebagai mereka yang diharapkan tidak miskin pada tahun 2020 sebelum wabak COVID-19 tetapi sekarang dijangka miskin pada tahun 2020. Terdapat 800,000 orang yang dijangkakan kategori jika tiada bantuan diberikan[1]. Ini adalah tambahan kepada 400,000 isi rumah yang sudah miskin[1].

#2 – Pandemik melanda yang termiskin paling teruk

Mereka yang kurang dilindungi bergelut dengan sukar. Sabah, negeri termiskin di Malaysia dan dikenal sebagai magnet pelancongan negara, kini menghadapi tahap kemiskinan yang meningkat, pada masa ini pada 19.5% berbanding dengan kadar kemiskinan negara pada 5.6%[2].

#3 – Satu kes bunuh sendiri setiap hari semasa PKP

Menurut Bukit Aman, terdapat kira-kira satu kes bunuh diri setiap hari kerana masalah kewangan, masalah keluarga dan perkahwinan yang berpunca dari stres pandemik[3]. Majoriti mereka yang membunuh diri kebanyakannya berumur antara 19 hingga 40 tahun. Krisis ini menuntut kesedaran dan intervensi yang lebih besar dalam masalah kesihatan mental.

Depresi boleh berlaku kepada sesiapa bila-bila masa sahaja. Sumber: New Straits Times

#4 – Depresi melanda orang miskin paling sukar

Berdasarkan laporan oleh UNICEF Malaysia[4], satu dari lima ketua keluarga miskin bandar di Kuala Lumpur menggambarkan diri mereka sebagai tertekan atau mengalami emosi yang sangat tidak stabil dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)[5]. Jumlah ini lebih tinggi untuk ketua isi rumah yang diketuai oleh wanita. 1 daripada 3 ketua isi rumah wanita melaporkan bahawa kebimbangan utama yang ada di fikiran mereka ialah kekurangan wang untuk memberi makan kepada anak-anak mereka[4].

#5 – Isi rumah yang dipimpin oleh wanita menghadapi tekanan yang lebih besar

Wakil UNICEF menyatakan bahawa beberapa keluarga sedang dalam proses pemulihan, tetapi, yang lain terus merosot. Dengan lockdown berterusan pada awal 2021, udara ketidakpastian kekal[4]

#6 – Pengangguran mencapai tahap tertinggi sepanjang masa

Pada bulan Mei 2020, Malaysia mencapai tahap tertinggi 27 tahun apabila pengangguran meningkat kepada 5.3% daripada purata 3% pra-Covid[6]. Angka ini mengalami pemulihan sederhana 4.9% pada Januari 2021 tetapi masih merupakan jumlah yang tinggi. Masalah ini diperburuk oleh peningkatan bilangan graduan semasa wabak penyakit yang akan memasuki angkatan kerja (labour force). Kerajaan berusaha untuk mencari bantuan dan penciptaan pekerjaan di antara mereka yang terjejas melalui bantuan dan peningkatan kemahiran, tetapi persoalannya tetap – cukupkah ini?

Sumber: HRM Asia

#7 – Isu jurang digital

Dengan pembelajaran dalam talian menjadi penting kerana krisis ini, kami mula mendengar kisah pelajar yang ingin belajar dan menduduki peperiksaan mereka dalam talian. Mereka memanjat pokok, berjalan melalui ladang kelapa sawit, hutan dan jambatan silang untuk semata-mata mendapatkan line yang baik untuk pelajaran mereka[7]. Masalah ini mempengaruhi kawasan luar bandar di seluruh Malaysia, di mana sambungan dan lebar jalurnya lemah ditambah dengan perubahan berterusan sesi pembukaan sekolah.

#8 – Kepentingan Bantuan Kewangan

Memberi bantuan kewangan yang berterusan terus ke tangan orang miskin adalah perlu untuk membantu mereka bertahan dari hari ke hari. Antara bulan Mac 2020 hingga Februari 2021, kerajaan Malaysia telah memperuntukkan lebih daripada RM280 bilion (RM230b untuk Prihatin, RM35b untuk PENJANA, RM15b untuk PERMAI) pembiayaan untuk bantuan kewangan dan merangsang ekonomi lagi[8].

Banyak changemakers dan NGO telah hadir untuk mengatur penyediaan barang keperluan, barang keperluan, alat digital dan wang kepada orang miskin dan yang memerlukan. Antaranya ialah:

Facebook Page Caremongering (Community Response to Covid-19) juga telah digunakan untuk mengatur dan menyelaraskan usaha di antara individu dan organisasi di lapangan. Ini mempercepat proses untuk memastikan bantuan sampai ke tangan mereka yang memerlukannya.

#9 – Memberi upskill kepada mereka yang memerlukan

Walaupun bantuan kewangan adalah penting, kelestarian adalah kunci. Kesan wabak ini akan berpanjangan dan orang miskin memerlukan bantuan untuk berdikari. Kami telah melihat banyak NGO dan agensi kerajaan memberikan kursus peningkatan (upskilling) secara percuma kepada mereka yang terkena wabak tersebut. Berikut adalah beberapa program upskill yang tersedia:

E-learning Upskilling programmes are becoming more popular. Source: Malay Mail
 • MDEC program upskilling
 • Women of Will – memperkasakan wanita untuk memulakan dan mengekalkan perniagaan kecil mereka sendiri
 • Ibuprenuer – memberi kesan kepada kehidupan ibu-ibu yang bergantung kepada kewangan dan rentan dengan meningkatkan kemahiran dan bakat mereka kepada masyarakat untuk menjadi usahawan mikro

#10 – Ketahanan (Resilience) adalah kunci untuk bertahan

Kami yakin banyak pahlawan akan keluar dari wabak ini. Mereka yang berjuang untuk terus hidup – mencari jalan untuk pivot, memikirkan cara untuk mendapatkan pendapatan tambahan atau mendapatkan pendidikan atau meminta bantuan untuk kesihatan mental.

Fikirkan tentang Saraswathy – ibu tunggal yang tinggal di flat PPR di KL, menguruskan empat orang anak yang perlu belajar dalam talian – dan juga perniagaan membuat roti dalam talian[9]. Bagaimana dengan Irwan – yang menyulap lima pekerjaan hanya untuk memenuhi keperluan dan menjaga ibunya yang telah diserang penyakit[10]. Semua orang akan berusaha untuk memenuhi keperluan, fokus untuk bertahan dari wabak ini.


Dengan rancangan vaksin dan pemulihan untuk tahun 2021, nampaknya ada cahaya di hujung terowong. Kepada semua rakyat Malaysia, tetap aman, berjaga-jaga, lakukan sesuatu yang baik untuk seseorang hari ini – #kitajagakita

Rujukan:

 1. Wiki Impact. (2020). 7 Facts about the pandemic and its impact on poverty in Malaysia. Link. 
 2. The Standard. (2020). Up to 2.4m Malaysians facing poverty, thousands in poorest state Sabah in peril. Link.
 3. Suicides
 4. Unicef. (2020). Families on the Edge: Issue 2: Status of the households post-MCO. Link
 5. Wiki Impact. (2020). Depression During Covid Hits the Poor Harder. Link. 
 6. S. A. Shah. (2021). Malaysia’s Unemployment Rate Reached 27-year high. Link. 
 7. Wiki Impact. (2020). Courageous Students Go To Great Lengths To Stay Connected and Be Educated. Link. 
 8. Prime Minister’s Office. (2021). Budget 2021. Link. 
 9. Wiki Impact. (2020). Meet Saraswathy. Single Mom Who Bakes To Bring Up Four Kids. Link. 
 10. Wiki Impact. (2020). Meet Irwan. He Juggles 5 Jobs to Stay Afloat. Link.

Stories You May Also Like:

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?