Site logo

Pendidikan Untuk Semua: Masa Untuk 8 Pendidik Berwawasan dalam Persekitaran Pembelajaran Alternatif Diraikan 

Apabila perkataan “guru” bergema dalam fikiran anda, adakah nama yang menerangi fikiran anda? Guru, wira yang tidak didendang dalam hidup kita, telah membentuk kita menjadi individu yang berjaya hari ini.

Sempena Hari Guru 2023, Wiki Impact meraikan dan memberi penghormatan kepada 8 pendidik luar biasa yang berani melangkah ke bilik darjah yang tidak lazim di mana kanak-kanak yang dilahirkan kurang upaya, pelarian, tidak berdokumen/tanpa kerakyatan dan golongan yang “vulnerable” datang untuk belajar.

Di dalam bilik darjah yang melanggar norma konvensional, guru-guru ini memulakan perjalanan yang meraih empati, belas kasihan dan daya tahan. Mereka faham bahawa pendidikan bukan sekadar alat untuk kemajuan individu, tetapi kuasa yang kuat yang boleh memecahkan halangan, merungkai stereotaip, dan membalikkan kitaran kemiskinan.

Komitmen mereka terhadap pendidikan melangkaui sempadan bilik darjah, mencetuskan kesan gelombang perubahan yang menjangkau jauh melebihi setiap pelajar.

Pendidik Untuk Kanak-kanak Yang Memerlukan Pendidikan Khas:

Menurut Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), terdapat 579, 150 orang kurang upaya (OKU) di Malaysia atau kira-kira 1.8% daripada penduduk Malaysia[1]. Bagaimanapun, data yang dikeluarkan tidak menyatakan kumpulan umur atau jumlah kanak-kanak kurang upaya di negara ini.

Sistem pendidikan Malaysia memainkan peranan penting dalam menyediakan pendidikan rendah dan menengah untuk golongan kurang upaya (OKU), yang merangkumi pelbagai jenis pembelajaran dan kecacatan fizikal.

Walau bagaimanapun, jurang yang ketara masih wujud dalam sistem tersebut,  terutamanya dalam mengetengahkan pendidikan prasekolah dan latihan vokasional yang sesuai untuk kanak-kanak ini. Di tengah-tengah cabaran ini munculnya tiga orang guru yang luar biasa, berdedikasi untuk merapatkan jurang ini dan memperkasakan golongan kurang upaya.

Sharifah Salleh, Pengetua di IDEAS Autism Centre

Semasa mengimbas kembali kerjaya Sharifah Salleh yang penuh impak, dedikasinya yang tidak berbelah bahagi sebagai guru berkeperluan khas meninggalkan kesan yang berpanjangan. Sebagai pengetua di IDEAS Autism Centre sejak 2012, Sharifah telah meraih pelbagai pencapaian. Bagaimanapun, kemajuan kecil tetapi ketara yang dipamerkan oleh pelajarnya yang benar-benar menyentuh hatinya.

Dalam pendidikan khas, tidak kira betapa kecil kemajuan itu, ia bermakna kepada kedua-dua pendidik dan kanak-kanak.

Dengan pengalaman luas yang menjangkau lebih daripada 25 tahun, Sharifah melangkaui peranannya sebagai seorang pendidik. Beliau memikul tugas yang tidak ternilai untuk membentuk guru- guru pendidikan khas, menanamkan dalam diri mereka kepentingan untuk mengutamakan keperluan pelajar mereka dan menerima keikhlasan sebagai asas pendekatan mereka.

Selain diiktiraf atas kerja keras saya, saya berpuas hati kerana dapat tahu bahawa ilmu yang saya sebarkan dilakukan dengan ikhlas. Saya hanya ingin menjadi seorang pendidik yang ikhlas dalam profesion saya.

Sumitha Ramasamy, Ketua Penyelidikan dan Pembangunan di Malaysian Association for the Blind (MAB)

Sumitha Ramasamy memulakan perjalanan kerjayanya oleh sebab dorongan semangat yang mendalam terhadap industri penyiaran. Setelah tamat pengajian di universiti, dia bercita-cita untuk menjadi sebahagian daripada dunia penyiaran yang rancak di Malaysia. Bagaimanapun, takdir mempunyai rancangan berbeza untuknya, dan membimbingnya ke arah peranan transformatif sebagai pengajar di Malaysian Association for the Blind (MAB).

Dalam kapasiti ini, beliau dengan sepenuh hati komited untuk memperkasakan orang dewasa buta yang kehilangan penglihatan dan menyedari pelajar lepasan sekolah tentang hak mereka sebagai ahli masyarakat OKU yang dihargai.

Saya terus berada di sini kerana saya rasa saya boleh menyumbang secara langsung kepada masyarakat. Saya boleh melakukan sesuatu untuk masyarakat dengan memberi mereka peluang untuk masuk dan menjalani latihan. Dengan memastikan mereka mendapat sijil yang betul supaya mereka boleh melangkah keluar dan menggunakan kemahiran yang mereka pelajari di sini untuk bekerja, itu memberi saya sedikit kepuasan.

Selama bertahun-tahun, dedikasi dan kepakaran luar biasa Sumitha mendapatkannya kenaikan pangkat yang sewajarnya ke jawatan pengetua. Pada 2018, beliau telah diberi peluang untuk menubuhkan sayap penyelidikan persatuan itu. Dengan manfaat kekayaan pengetahuan dan pengalamannya dalam komuniti PwD, Sumitha kini bekerjasama dengan ahli akademik di seluruh Malaysia untuk memacu penciptaan masyarakat yang lebih inklusif.

Menjadi sebahagian daripada unit penyelidikan adalah lebih menarik. Saya berurusan dengan  universiti yang berbeza dan duduk bersama mereka dalam mencuba membangunkan prototaip, alat yang boleh digunakan. Ia akan dibuat secara tempatan, murah dan boleh diakses untuk orang cacat penglihatan, jadi itu sangat bermakna bagi saya.

Umairah Abdul Talib, Guru dan Ahli Fisioterapi di Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM)

Dengan sijil yang dikategorikan sebagai antara yang “on-demand” sebagai ahli fisioterapi, terdapat potensi besar untuk Umairah Abdul Talib untuk menerokai pekerjaan yang berbeza. 8 tahun kemudian, Umairah berpegang teguh pada pendiriannya dan kekal di Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM) sebagai seorang guru dan ahli fisioterapi memandangkan keperluan yang sangat besar untuk membantu di pusat itu.

Ramai kanak-kanak yang memerlukan fisioterapi di sini. Jadi, saya akan membantu mereka dengan cara mengurut mereka atau meningkatkan muscle tone mereka. 

Namun,  lebih daripada segala-galanya, perkara yang paling Umairah rindui apabila dia tiada di Persatuan, seperti yang dikongsikannya, ialah “kerenah pelajarnya.” Dikenali sebagai salah seorang guru penyabar di pusat itu, Humairah telah belajar mengharungi jatuh bangunnya dalam  mengajar murid berkeperluan khas.

Antara cabaran yang saya lalui di sini adalah berkomunikasi dengan mereka kerana mereka cepat hilang fokus. Satu benda yang penting di sini adalah kita kena pandai ‘tackle’ mereka atau mencari cara untuk memujuk mereka. 

Sebagai seorang guru, beliau mempunyai harapan besar untuk melihat murid-muridnya tumbuh dewasa dan bersikap berdikari dalam hidup mereka. 

Ingin tahu dengan lebih mendalam alam pusat pendidikan yang menyediakan perkhidmatan khusus kepada Orang Kurang Upaya (OKU) atau kanak-kanak berkeperluan khas? Berikut adalah pusat lain yang dipercayai:


Pendidik Untuk Golongan Pelarian:

Pada tahun 2019, daripada 164,620 kes pelarian yang didokumenkan di Malaysia, 51,000 yang mengejutkan disebabkan berlaku antara kalangan umur 18 tahun dan kebawah[2]. Malangnya, minda-minda muda ini dinafikan akses kepada pendidikan arus perdana dalam negara. Bagaimanapun, di sebalik kesukaran ini, sinar harapan muncul apabila kanak-kanak pelarian mencari ketenangan di pusat pembelajaran dan sekolah yang ditubuhkan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO), yang membuka jalan untuk masa depan yang lebih cerah.

Berikut merupakan tiga guru luar biasa yang, di alam pusat pembelajaran bukan kerajaan, membuat perubahan mendalam dalam kehidupan kanak-kanak pelarian.

Ajunta Muniandy, Ketua Guru di El Shaddai Centre

Sumber: Koleksi peribadi Ajunta

Pembelajaran sepanjang hayat sentiasa menjadi prinsip panduan bagi Ajunta Muniandy. Dengan kehausan ilmu yang tidak terpuas, dia merebut setiap peluang untuk mendaftar dalam pelbagai kursus dan diploma, dan akhirnya memuncak dengan pencapaian cemerlang memperoleh Sarjana pada usia 54 tahun. Kini, dia menyalurkan minatnya untuk belajar ke arah memupuk semangat yang sama di kalangan pelajarnya di El Shaddai Centre.

Dua tahun lalu, sewaktu Ajunta melangkah ke Pusat El Shaddai, beliau tidak tahu bahawa dia sedang memulakan perjalanan penemuan yang mendalam.

Saya bersyukur dan berterima kasih kepada Tuhan atas anugerah yang saya ambil remeh  termasuk kewarganegaraan dan faedahnya. Menyaksikan perjuangan pelajar saya dan keluarga mereka telah memberikan saya motivasi untuk melakukan  apa sahaja yang saya boleh untuk membuat perubahan.

Sebagai Ketua Guru, peranannya melangkaui penyampaian ilmu pengetahuan; beliau menjadi pembimbing yang penuh belas kasihan, mengenali kesusahan yang dialami pelajarnya. Dibekal dengan pemahaman mendalam ini, Ajunta berdedikasi untuk memberikan zaman kanak-kanak kepada kanak-kanak yang tabah ini, yang telah menghadapi permulaan traumatik dalam hidup mereka.

Bagi kanak-kanak pelarian, sekolah bukan sekadar tempat belajar, tetapi tempat mereka mendapat kawan baharu, membina hubungan dan ruang selamat untuk menjadi diri mereka sendiri – sebagai kanak-kanak.

Mariam Philippose, Guru di Dignity for Children Foundation

Dua tahun yang lalu, dalam sekejap renungan, laluan Mariam membawanya ke Dignity for Children Foundation. Sebagai bekas pereka, beliau memilih untuk meneruskan apa yang selalu membawa kegembiraannya – mengajar. Sebagai guru wali kelas di Dignity, Mariam bersemangat melayani kanak-kanak terpinggir, termasuk pelarian, menyediakan pendidikan dan penjagaan holistik kepada mereka.

Saya masih ingat kegembiraan yang saya rasa apabila kanak-kanak yang selalu mendapat C mendapat A, dan itu membuatkan saya berasa sangat gembira. Kebahagiaan itu berterusan selepas bertahun-tahun. Apabila saya benar-benar memikirkannya, saya mahu melakukan sesuatu yang berkekalan, sesuatu yang akan memberi kesan jangka panjang.

Sumber: Koleksi peribadi Mariam

Mengemudi bilik darjah yang melibatkan pelajar dari pelbagai latar belakang dengan halangan bahasa dan menangani cabaran yang lebih luas yang dihadapi oleh pelajar pelarian, Mariam berusaha untuk mewujudkan persekitaran yang menyokong di mana pelajar boleh berkembang maju dari segi akademik dan peribadi.

Saya ingin menjadi seorang guru yang mengambil berat tentang setiap kanak-kanak. Saya mahu mereka berasa dilihat. Kadang-kadang yang senyap boleh diabaikan, dan saya mahu membuatkan pelajar itu berasa dilihat, dan dihargai. 

Temui dunia pusat pembelajaran alternatif khusus untuk menyediakan pendidikan kepada kanak-kanak pelarian di Malaysia. Organisasi ini komited untuk merapatkan jurang pendidikan dan menyediakan kanak-kanak pelarian dengan akses yang adil kepada pengetahuan. Berikut adalah pusat lain yang dipercayai:

Pendidik Untuk Kanak-Kanak Tanpa Kewarganegaraan/ Berdokumen 

Isu ketiadaan kewarganegaraan telah mendapat perhatian besar sejak kebelakangan ini, memberi pencerahan tentang nasib individu yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia yang dinafikan kerakyatan atas pelbagai sebab. Malangnya, tanpa dokumentasi yang sedia ada untuk membuktikan kewujudan mereka, kanak-kanak tanpa kewarganegaraan kekal tidak kelihatan di negara ini. Keadaan ini membentangkan masa depan yang bergelora bagi kebanyakan mereka, kerana kekurangan akses kepada pendidikan menyebabkan mereka terdedah kepada pelbagai cabaran sosial.

Menyedari keperluan mendesak untuk menangani isu ini, pelbagai organisasi dan inisiatif pendidikan telah muncul untuk menyokong kanak-kanak tanpa kerakyatan di Malaysia. 

Kami menyerlahkan tiga guru yang luar biasa yang melalui kepercayaan teguh mereka terhadap kuasa transformatif pendidikan telah mewujudkan persekitaran pembelajaran inklusif di mana kanak-kanak tanpa kerakyatan boleh berkembang maju dan mengembangkan potensi penuh mereka.

Najwa, Guru Pelatih di Cahaya Society

Walaupun berdepan dengan pengasingan dan diskriminasi sebagai individu tanpa kerakyatan di Sandakan, Sabah, semangat Najwa untuk belajar membezakannya. Ketika rakan sebayanya mengejar pendapatan segera, Najwa, baru berusia 12 tahun, menceburkan diri dalam membaca dan menulis.

Tolong lihat kanak-kanak tanpa kewarganegaraan dan jangan asingkan mereka. Kanak-kanak tanpa kerakyatan juga boleh membantu. Kanak-kanak tanpa kewarganegaraan boleh menjadi sangat kreatif, mereka boleh mencipta perkara yang hebat. Mereka lebih daripada  status mereka.

Hari ini, pada usia 15 tahun, Najwa memberi kembali kepada Cahaya Society, sekolah yang mengasuhnya dengan mengajar kemahiran asas kepada pelajar baharu, seperti memegang pensil.

Sumber:Koleksi pribadi Najwa

Di samping alumni lain di Cahaya, Najwa berdedikasi untuk mendekati penduduk setempat dan memperkasakan mereka melalui pendidikan. Dengan keazaman yang kuat, aspirasinya adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang nasib yang dihadapi oleh masyarakat tanpa kerakyatan.

Semuanya bermula dengan mengajar anak-anak cara memegang pensil dengan betul, belajar abjad dan membaca mudah. Kemajuan mereka mungkin perlahan tetapi baru-baru ini, saya melihat empat orang pelajar saya yang meneruskan pendidikan mereka di kelas lain.

Azwan Irwan, Guru di Sekolah Alternatif Tawau

Sumber: Koleksi peribadi Azwan

Selepas bertungkus-lumus melalui jalan-jalan di bandar utama yang terletak diSabah untuk mencari pelajar untuk Sekolah Jalanan Borneo Komrad, Azwan Irwan, seorang pendidik berusia 28 tahun yang bersemangat, kini berdepan dengan tugas untuk memenuhi permintaan yang sangat besar untuk pendaftaran di Sekolah Alternatif Tawau. Pada asalnya dicipta dengan tujuan untuk melengkapkan kanak-kanak tanpa kerakyatan dan tidak berdokumen dengan kemahiran asas literasi dan numerasi, sekolah di Tawau telah berkembang menjadi hab komuniti yang berkembang maju.

Sekolah ini adalah ruang selamat untuk mereka, ruang untuk mereka meluahkan perasaan dan pendapat mereka. Dan sebagai seorang guru di sekolah ini, ia berkenan membina hubungan antara pelajar dan masyarakat.

Sejak 2019, Azwan dan rakan-rakan gurunya telah disambut oleh masyarakat Kampung Hidayat yang mesra, yang mengalu-alukan mereka sebagai ahli keluarga mereka sendiri. Kepercayaan yang diberikan kepada mereka menjadi penggerak kepada Azwan, kerana beliau tetap teguh dalam komitmennya untuk mengubah nasib kanak-kanak tanpa kerakyatan dan tanpa dokumen  melalui kuasa transformasi ilmu dan pendidikan.

Dengan didikan yang mereka dapat dari mana-mana individu, dari perkongsian yang mereka terima, saya harap mereka dapat mengkongsikannya. Saya harap mereka dapat memberi kembali kepada orang di sekeliling mereka, kepada saudara mereka, kepada masyarakat di sekeliling mereka. Kami percaya ilmu harus disebarkan jauh dan luas.

Freseelah Gabrielle, Guru di Pusat Bimbingan Alternatif Grace

Freseelah Gabrielle, seorang guru berpengalaman di Pusat Bimbingan Alternatif Grace berpegang teguh kepada motto; “it’s not because you’re undocumented means you’re uneducated.” (tidak berdokumen bukan bermaksud anda tidak berpendidikan).  Penglibatan sebagai tenaga pengajar Freeselah mempunyai sejarah yang panjang, selama 16 tahun Freeselah berbakti di taska yang dikendalikan Calvary Church di Sabah. 

Apa yang saya terapkan kepada mereka adalah – belajar itu untuk diri sendiri. Tidak semestinya anda tidak berdokumen bermaksud anda tidak berpendidikan. Saya selalu menggalakkan mereka untuk belajar kerana ianya untuk kebaikan mereka sendiri. 

Sumber: Koleksi Peribadi Freeselah

Setelah berhenti sementara untuk menjaga keluarga dan arwah ibunya yang mengidap kanser, Fresselah kembali menabur bakti di Pusat Bimbingan Alternatif Grace mengajar tatabahasa Bahasa Inggeris ataupun grammar dan juga asas Bahasa Mandarin untuk sebanyak 700 pelajar di sini. Selama dua tahun di pusat bimbingan, Freseelah menghadapi liku-liku dalam memastikan pelajarnya menggenggam ilmu pengetahuan.

Murid-murid kami datang dari latar belakang yang berbeza dan lebih selesa bertutur dalam bahasa ibunda mereka. Sebagai seorang guru, kami perlu mencari cara atau jalan yang paling berkesan untuk memastikan ilmu itu boleh disampaikan dengan cara yang paling mudah. 

Walaupun ramai yang berpendapat bahawa guru-guru di pusat bimbingan boleh menceburi bidang ini di luar, tetapi Freseelah tetap dengan pendiriannya untuk berada di Grace – disebabkan oleh rasa cinta yang mendalam terhadap murid-muridnya. 

Kami tidak perlukan penghargaan dari segi material, sudah cukup jika murid-murid kami tumbuh sebagai individu yang berjaya dan baik akhlaknya

Temui kerja luar biasa yang dilakukan oleh pusat pembelajaran alternatif untuk komuniti tanpa kerakyatan dan tidak berdokumen. Berikut ialah organisasi lain yang berdedikasi untuk menyediakan pendidikan untuk kanak-kanak yang vulnerable ini:

Explore our sources:

  1.  OKU Rights Matter. (n.d). Disability Data – Be Counted to Count. Link
  2. J.K. Kok. & et al. (2021). Refugee Children In Malaysia: Perceptions of Family and Coping Mechanisms. TQR. Link.

Stories You May Also Like:

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?