Site logo

Pembuat Roti Yang Menolong Warga Emas Mendapatkan Suntikan Vaksin

Kehidupan ini penuh dengan benda-benda yang tidak dapat diduga sesiapa pun. Pandemik ini merupakan salah satu contoh yang terbaik. Ianya telah memisah serta menjauhkan keluarga-keluarga untuk jangka masa yang agak lama. Golongan warga emas adalah di antara golongan yang paling terkesan kerana mereka amat bergantung kepada orang lain untuk membantu mereka. 

Populasi rakyat Malaysia semakin berumur dan statistik Jabatan Statistik Malaysia (DOSM) memberi gambaran yang agak jelas tentang fakta ini. Menurut DOSM, terdapat 2.3 juta (7.1%) rakyat di atas umur 65 tahun pada tahun 2020. Menjelang tahun 2022, angka ini dijangka akan meningkat dua kali ganda kepada 14.5%[1]

Tambahan lagi, the United Nations Populations Project menjangka Malaysia akan menjadi sebuah negara tua menjelang tahun 2045[2].

Orang Muda Harus Mempergiatkan Diri

Lydiawati Rusli, seorang usahawan pembuat roti melihat perkara ini sebagai sebuah peluang untuk menjaga warga emas. Beliau ternampak sebuah iklan di media sosial yang dimuat naik oleh Homage, sebuah laman web dan aplikasi yang menawarkan rangkaian perkhidmatan penjagaan orang tua di rumah.

Walaupun Lydiawati tidak mempunyai lesen rasmi untuk berkhidmat sebagai seorang doktor ataupun jururawat, beliau tetap mendaftarkan diri. Dia berasa sangat terdorong untuk menolong warga emas dengan apa cara yang mungkin.

Saya tahu bahawa di sinilah saya akan menggunakan pengetahuan pascasiswazah saya dalam Penjagaan Lanjutan dalam Dementia dengan baik. Kita semua akan menjadi tua suatu hari jadi mengapa tidak membayarnya ke depan dan berharap bahawa saya akan diperlakukan dengan kebaikan yang sama ketika saya tua. – Lydiawati Rusli 

Lydiawati finds real joy and purpose when helping the elderly. She believes that senior citizens need to be given extra care and attention, especially during this pandemic.

Sebagai seorang pengasuh di Homage, Lydiawati mengiringi dan menemani warga emas untuk temujanji kesihatan, suntikan vaksin Covid-19 dan perkhidmatan penjagaan di rumah. Beliau sangat menyayangi orang tua dan semasa pandemik, dia menyedari terdapat beberapa cabaran yang dihadapi oleh demografi ini.

Ramai di antara mereka tidak tahu bagaimana hendak menggunakan aplikasi dan berasa bingung apabila menggunakan peranti digital. Saya pergi ke rumah pasangan tua berusia 80-an untuk memuat turun aplikasi MySejahtera dan mendaftarkan mereka untuk vaksin mereka. Anak-anak pasangan ini semua berada di luar negara. – Lydiawati Rusli  

Warga emas sedang diuji untuk Covid-19 di pusat pemeriksaan. Image from Lydiawati Rusli

Sesuatu yang semudah beberapa klik mungkin kelihatan senang untuk orang dewasa muda, tetapi bagi orang tua, ianya serupa labirin rumit yang sukar dilalui. Lydiawati juga menyatakan keprihatinannya terhadap warga emas di kawasan luar bandar. Oleh sebab kebanyakan perkhidmatan pengawalan dan sokongan penjagaan kesihatan tertumpu di kawasan bandar, dia berharap orang ramai akan lebih peka dan peduli terhadap masyarakat, terutama kepada warga tua di kawasan luar bandar.

Orang kampung perlu dibantu kerana mereka mungkin tidak mempunyai akses ke media sosial dan tidak mempunyai maklumat terkini mengenai maklumat penting. Sebilangan dari mereka bahkan tidak mempunyai peranti digital. Mungkin lebih banyak lawatan ataupun perkhidmatan dari rumah ke rumah boleh dilakukan seperti Homage walaupun di kawasan luar bandar. – Lydiawati Rusli  

Dengan kadar pemberian vaksin yang semakin meningkat, Lydiawati telah mengangkut dan membantu warga emas memasuki pusat vaksin untuk mendapatkan suntikannya. Syukurlah, pengalamannya dengan pengambilan vaksin berjalan lancar. 

Warga emas yang mengambil vaksin Covid-19 mereka. Image from Lydiawati Rusli

Semuanya sangat teratur dan terutama bagi warga emas yang berkerusi roda, mereka mendapat keutamaan dengan laluan ekspres. Saya telah menolong seorang pak cik yang berusia 80an baru-baru ini dan dia sangat berterima kasih kerana anak-anaknya berada di Malaysia tetapi tinggal berjauhan dan tidak dapat merentas daerah untuk membantu. – Lydiawati Rusli  

#kitajagakita Bermaksud “Tolong Saja!” 

Sudah setahun lebih kita dilanda pandemic ini dan terdapat banyak pengajaran yang telah dipelajari. Sebagai sebuah masyarakat, kita sekarang lebih berdaya tahan dan mudah menyesuaikan diri dengan perubahan. Sebagai sebuah komuniti, kita sekarang berusaha bersama untuk menghadapi  musim ini kerana kebanyakan kita berjauhan dari keluarga dan mereka yang biasanya kita bergantung kepada.

Kesedaran sivik telah dihidupkan kembali dan sebagai sebuah negara, kita akan mengharungi wabak ini jika kita saling menjaga walaupun dibatasi oleh sekatan MCO.

Sekiranya kita dapat membantu dengan apa cara sekalipun, kita hanya perlu melakukannya. Sekiranya kita dapat menghubungi orang lain dan meningkatkan kesedaran di media sosial, kita hanya perlu melakukannya. Tidak ada alasan untuk tidak menolong. Malah tindakan yang dianggap kecil itu sangat membantu orang lain. – Lydiawati Rusli 

Lydiawati Rusli bersarungkan pelindung dan topeng muka yang bersedia untuk lawatan pengiring lain.

Di mana anda boleh bermula? Seperti Lydiawati, sebuah iklan telah menarik perhatiannya dan dia bertindak. Jangan tunggu terlalu lama untuk menawarkan bantuan. Perhatikan orang di sekeliling anda. Terdapat keperluan di mana-mana sahaja. Ikut kata hati anda ataupun jika anda melihat sebuah berita, bertindaklah.

Bangun setiap hari dan fikirkan sesuatu yang baik yang boleh anda lakukan dan lakukan sahaja! – Lydiawati Rusli 

Anda juga boleh menghulurkan bantuan kepada warga emas yang bukan dalam jangkauan anda. Sekiranya anda mengetahui ada warga emas yang tinggal di Lembah Klang, Pulau Pinang atau Johor yang memerlukan teman dan bantuan untuk sampai ke pusat vaksin dan pulang ke rumah dengan selamat, bertimbanglah untuk menggunakan perkhidmatan pengiring vaksinasi Homage.

Explore Our Sources:

  1. Department of Statistics Malaysia. (2020). Current Population Estimates, Malaysia, 2020. Link.
  2. Universiti Malaya. (2021). Malaysia Ageing and Retirement Survey (MARS) Wave 1 2018/2019: Key Findings. Social Wellbeing Research Centre (SWRC). Link. 

Stories You May Also Like:

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?