Site logo

Lebih Dari Satu Juta Isi Rumah Miskin Jika Tiada Bantuan Sepanjang PKP 2.0

Setelah satu tahun Malaysia dibawah perintah kawalan pergerakan, kita diingatkan bahawa Covid-19 bukan hanya masalah kesihatan, tetapi juga kesejahteraan ekonomi semua rakyat. Orang yang tidak pernah kita fikirkan dua kali, malangnya golongan inilah yang paling terjerat dengan krisis kesihatan dan ekonomi ini. 

Mereka kini sedang berkerja keras untuk memastikan keluarga mereka tidak lapar. Hakikatnya, ramai golongan miskin dan mudah terjejas, akan bertambah teruk disebabkan krisis semasa. 

Tidak kira berapa lama “makcik Kiah” menjual makanannya yang luar biasa, ataupun seberapa sempurna tukang gunting rambut ‘anneh’ memotong rambut pelanggannya, perniagaan apa pun yang tidak dianggap sebagai perniagaan “essential” telah diarahkan untuk dihentikan. Bagi mereka, ini bermaksud “Hidup tanpa sumber pendapatan“. 

Sumber: Foursquare

Walaupun ini bukan masalah besar bagi sesetengah orang, tidak semua orang mempunyai kemampuan kewangan untuk melakukannya.

Kemunculan Komuniti Miskin Baru

Menurut data 2019, lebih daripada 400,000 isi rumah berpendapatan kurang dari RM2,208 sebulan[1]. Ini bermakna kira-kira 5.6% populasi Malaysia hidup dalam kemiskinan mutlak, dengan tidak dapat membeli keperluan asas seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal. Namun, mereka bukan satu-satunya yang mudah terjejas semasa wabak ini. 

Pada masa ini, terdapat kira-kira 800,000 isi rumah yang pendapatannya tidak mencapai RM3,000 sebulan[1]. Hal ini kerana, golongan berpendapatan ini hanya melepaskan diri dari kemiskinan mutlak, mereka adalah penduduk yang sangat rentan.

Sumber: FreeMalaysiaToday

Sekiranya isi rumah ini kehilangan pendapatan serendah RM700 sebulan oleh setiap isi rumah (apabila berlaku kejutan ekonomi), mereka akan terus hidup  di bawah garis kemiskinan negara.

Secara ringkasnya, krisis yang sedang dihadapi Malaysia mampu mengakibatkan 1.2 juta isi rumah Malaysia hidup dalam kemiskinan mutlak.[1]

Bagaimana Hidup Diteruskan Tanpa Duit Simpanan? 

Biasanya, ketika dihadapi masalah ekonomi, kebanyakan di kalangan kita akan bergantung kepada duit simpanan kita. Namun, terdapat banyak rakyat Malaysia yang tidak mempunyai kemewahan itu. Berdasarkan data 2019, setelah menolak perbelanjaan harian, rata-rata isi rumah dengan pendapatan 10% terendah (“10% terbawah”) hanya mempunyai pendapatan lebihan RM200 sebulan[2]. Malangnya, jumlah RM200 belum mengambil kira caruman KWSP dan PERKESO.

Data KWSP menunjukkan bahawa 32% pencarum mempunyai kurang dari RM5,000 dalam Akaun 1 mereka[1].

Sumber: Selongkar itu ini

Bagi banyak golongan berpendapatan rendah, dapat menyisihkan wang untuk simpanan adalah satu cabaran bahkan sebelum wabak itu berlaku. Banyak yang berhadapan dengan kos sara hidup tinggi, gaji tidak tetap, dan ada juga yang terpaksa meminjam.

Orang-orang ini bukan sahaja tidak dapat bergantung pada simpanan peribadi dalam menghadapi krisis semasa yang berpanjangan ini tetapi juga tidak mempunyai simpanan usia tua, dan selamat mengatakan bahawa wabak itu menjadikannya lebih teruk.

Malaysia’s Employees Provident Fund (EPF) mengumumkan bahawa 32% pelanggan mempunyai kurang daripada RM5,000 dalam akaun simpanan mereka[3].

Sumber: SarawakVoice

Berdasarkan tinjauan terhadap 500 isi rumah di flat Program Perumahan Rakyat (PPR) Kuala Lumpur, pengangguran di tempat kerja meningkat dua kali ganda antara September dan Disember 2020[4].

Tinjauan yang dilakukan oleh UNICEF dan UNFPA Malaysia menunjukkan bahawa 15% ketua isi rumah telah kehilangan pekerjaan pada bulan Disember 2020 berbanding dengan 7% pada bulan September 2020. Dengan gaji dipotong, dan pekerja diberhentikan yang terburuk masih belum datang bagi mereka yang rentan isi rumah.

Berapa lama lagi mereka harus menunggu, sehingga suara perjuangan mereka didengar?

Adakah Bantuan Kerajaan Cukup?

Di bawah belanjawan 2021, kerajaan telah memperuntukkan subsidi, insentif dan elaun bernilai RM30.8 Bilion untuk komuniti B40 sahaja. Golongan yang berpendapatan <RM4, 849, menuntut bantuan wang tunai sehingga RM1,800 dari Bantuan Prihatin Rakyat dan juga menerima bantuan kewangan yang lain jika mereka mempunyai anak.[5]

Pelan baru ini juga merangkumi pembayaran pinjaman, rancangan makan harian, program pendidikan kanak-kanak, pengangkutan awam dan juga perlindungan insurans untuk golongan B40. Tetapi dengan 800,000 isi rumah yang berpotensi jatuh ke dalam kemiskinan, kemungkinan besar akan ada yang tidak dapat pertolongan.  Dengan kebarangkalian tinggi bahawa PKP 2.0 pada tahun 2021 akan bertahan lebih lama daripada dua minggu yang diumumkan, jelas bahawa lebih banyak bantuan mungkin diperlukan.

Sumber: PMO

Kita tidak boleh membiarkan lebih banyak orang jatuh ke dalam kemiskinan apabila kita mampu meringankan beban mereka. 

Lihatlah Sumber Kami:

  1. A. M. M. Firouz & H. A. Hamid. (2021). Lebih sejuta isi rumah miskin jika tiada bantuan sepanjang PKP 2.0. Khazanah Research Institute. Link.
  2. Jabatan Perangkaan Malaysia. (2020). Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah & Kemudahan Asas 2019. Link. 
  3. Buang, S. (2020). Pendedahan 32% pencarum hanya ada kurang RM5,000 mengejutkan. Malaysiakini. Link. 
  4. UNICEF & UNFPA. (2021). Families on the Edge: Issue #3. Fact Sheet. Link.
  5. Prime Minister’s Office. (2020). Budget 2021 Infographic. Link.

Stories You May Also Like:

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?