Site logo

Farm Fresh: Bagaimana Loi Tuan Ee, Bekas Pembungkus, Mengasaskan Syarikat Tenusu Milik Malaysia Sendiri

Farm Fresh telah menjadi nama terkemuka di Malaysia. Hampir setiap kedai dari 7-Eleven hingga ke Village Grocer menyediakan pilihan produk susu dan yogurt berjenama Farm Fresh untuk dinikmati orang ramai. Memandangkan bahawa Malaysia bukanlah dikenali sebagai sebuah negara mesra tenusu, ia mungkin mengejutkan bagi sesetengah orang untuk mengetahui bahawa Farm Fresh adalah 100% produk tempatan. 

Sertai kami dalam meneroka kisah seorang pengambil risiko yang meninggalkan kerjaya yang selesa dan bernilai setengah juta ringgit untuk mengasaskan salah satu francais tempatan Malaysia yang paling berjaya. 

Daripada Pembungkusan Ke Penternakan 

Pada usia 42 tahun, Loi Tuan Ee mempunyai kerjaya yang sangat menguntungkan dalam industri pembungkusan makanan. Selama 20 tahun, Loi menaiki tangga korporat ke jawatan-jawatan kanan, dengan pendapatan sekitar RM500,000 setahun. Beliau merupakan ketua bahagian pemasaran dan telah bekerjasama dengan syarikat-syarikat besar seperti Sony dan Panasonic.

Tetapi Loi merasakan beliau terhad dalam sejauh mana beliau boleh pergi dalam kerjayanya.  

Ia adalah perniagaan keluarga yang agak erat,katanya, sambil menambah bahawa sebagai orang luar, adalah sukar baginya untuk membawa perniagaan itu ke peringkat seterusnya[1].

Membesar di sebuah kampung di Sitiawan, Perak, Loi mengembangkan minat dalam bidang pertanian dan memutuskan bahawa laluan kerjaya barunya harus mengikuti arah ini.

Saya mempunyai kecintaan terhadap pertanian kerana latar belakang saya di kampung. Ibu bapa saya adalah penoreh getah dan mereka menanam ubi kayu.

Saya merasakan bahawa saya ingin keluar untuk melakukan sesuatu yang lebih lestari. Berterusan … dan tahan lasak. Dan itu adalah salah satu sebab mengapa saya memilih pertanian, untuk menghasilkan produk makanan. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Oleh itu, dengan wang tunai di tangan, Loi meninggalkan pekerjaan korporatnya yang selesa pada tahun 2005 untuk memulakan sebuah ladang tenusu.

Tidak menghairankan, ramai rakan dan ahli keluarganya menasihatinya agar tidak membuat keputusan yang begitu berisiko terutamanya apabila beliau sudah memperoleh setengah juta ringgit setahun.

Saya rasa isteri saya sangat risau. Kakak saya berfikir, ‘Gor (abang), adakah anda pasti mahu melakukan sesuatu seperti ini?’. Jadi saya berkata kepada mereka: ‘Biar saya cuba’.

Ramai kawan-kawan saya merasakan bahawa saya gila. Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Di tengah-tengah dakwaan bahawa beliau sedang mengalami krisis pertengahan usia, Loi meneruskan usaha barunya. Pada 2006, beliau membelikan 500 ekar tanah untuk ladang tersebut di Kampung Mawai, menghampiri Kota Tinggi. Ladang itu adalah 20-minit pemanduan dari jalan utama yang terdekat dan tidak mempunyai penerimaan selular. 

Itulah yang kami mampu pada masa itu. Ketika kami mula-mula datang, tempat itu merupakan sebahagian daripada hutan.

Pada tahun-tahun awal, saya menghabiskan banyak masa di sini, mungkin enam hari seminggu. Saya akan tinggal di kawasan tempat tinggal itu supaya saya dapat menubuhkan ladang. Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Dari Kambing Ke Lembu 

Pada mulanya, Loi tidak memulai dalam industri tenusu. Sebaliknya, beliau memilih untuk membiak kambing, ikan Arowana dan menanam buah naga. Ia adalah lebih banyak produk khusus, jadi kebolehskalaan adalah rendah.Tetapi berkat susu kambing, beliau menyedari terdapat peluang besar dalam industri tenusu[2].

Akhirnya, Loi membeli 60 ekor lembu Holstein Jersey dari Australia. Tentu saja, memelihara lembu susu di negara tropika dengan banyak parasit penghisap darah adalah sesuatu yang rumit, jadi jumlah pengeluaran susu adalah rendah. Logistik juga merupakan cabaran yang sukar, kerana pada masa itu tidak bijak dari segi kewangan untuk membeli truk sejuk, tetapi syarikat perlu menghantar susu dari Johor ke tempat-tempat seperti Lembah Klang [2]. Ini semua di atas masalah mendapatkan pinjaman dari bank untuk membeli ternakan dan infrastruktur[1].

Loi Tuan Ee di salah satu fasiliti pemprosesan Farm Fresh di Johor.(Gambar: Amir Yusof) (Sumber: CNA)

Jika anda ingin terlibat dalam industri lain yang sudah mapan, seperti kelapa sawit sebagai contoh, pihak bank dengan senang hati memberi pinjaman. Tetapi jika anda ingin membeli lembu, mereka sangat, sangat bimbang tentangnya. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Untungnya, Loi mendapat peluang besar daripada Khazanah Nasional, badan pelaburan strategik kerajaan Malaysia, yang melabur dalam syarikatnya. Hari ini, 30% daripada Farm Fresh dimiliki oleh entiti pelaburan Khazanah, iaitu Agrifood Resources Holdings. 

Loi menyatakan bahawa dia mengalami nasib baik kerana pembukaan ladangnya bertepatan dengan masa di mana kerajaan sedang mencari untuk melabur dalam perniagaan pertanian untuk menggalakkan kemandirian nasional[1].

‘Cream Of The Crop’ Yang Sebenar

Berkat sokongan kewangan ini, Loi berjaya mengubah Farm Fresh menjadi sebuah kuasa ekonomi.

Kami telah mencecah RM9 juta dalam perniagaan bagi sepanjang tahun (pada 2012)dan sembilan tahun kemudian, kami menjalankan perniagaan sebanyak RM9 juta seminggu. Ini menunjukkan betapa pesatnya kami telah berkembang. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Daripada permulaannya yang sederhana pada 2008, populariti Farm Fresh mula berkembang. Menurut sebuah laporan dari tahun 2019 oleh AC Nielsen, jenama tersebut mempunyai bahagian pasaran terbesar bagi susu segar di Malaysia, mengumpul lebih daripada separuh bahagian pengguna di Semenanjung[1]. Dan pada bulan Mac 2022, Farm Fresh membuat penampilan sulungnya di pasaran utama Bursa, dengan harga tawaran awam permulaan sebanyak RM1.35. Dengan modal saham yang diterbitkan sebanyak 1.86 billion, ini bermakna modal pasaran IPO Farm Fresh adalah kira-kira RM2.5 billion pada masa itu[2].

Sementara itu, di bahagian eksport, Loi berkata bahawa Singapura adalah pasaran terbesar syarikat, disebabkan oleh kedekatan geografi dengan ladang-ladang mereka di Johor.

Kami telah mengeksport ke Singapura selama tiga atau empat tahun terakhir. Saya rasa baru-baru ini permintaan di sana meningkat dengan sangat pesat juga.

Saya rasa ramai penduduk Singapura telah mula menghargai produk kami dan saya percaya dalam tahun-tahun mendatang, akan ada banyak usaha yang akan ditumpukan kepada Singapura. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Kini, selain daripada ladang perintisnya di Kampung Mawai, Farm Fresh mempunyai empat ladang lain di Desaru (Johor), Muadzam Shah (Pahang), Taiping (Perak) dan Universiti Putra Malaysia (Selangor)[1]. Menurut to sebuah siaran Facebook pada bulan September 2021 oleh jenama itu, sekawan 60 ekor lembunya yang sederhana telah berkembang kepada 6,000[2].

Loi mengkreditkan perkembangan itu kepada salah satu projek beliau yang paling berjaya – pembiakan lembu susu yang boleh berkembang dengan baik di iklim tropika.

Ladang di Kampung Mawai terletak berhampiran Hutan Simpan Panti di Johor. (Gambar: Amir Yusof) (Sumber: CNA)

Pada tahun 2012, The Holstein Milk Company membeli sebuah syarikat genetik Australia yang ditubuhkan oleh kerajaan Queensland. Melalui persilangan, syarikat ini mengembangkan lembu Australian-Friesian-Sahiwal, baka yang lebih sesuai dengan iklim tropika.

Loi menyatakan bahawa baka baru ini amat berharga dalam memastikan bahawa Farm Fresh mengekalkan pengeluaran susu yang tinggi, kerana “bekalannya sentiasa ketinggalan permintaan”.

Ini adalah pelaburan strategik yang sangat penting bagi kami kerana semua baka tenusu kami datang dari Australia. Ini memastikan kita mempunyai bekalan yang mencukupi kembali ke Malaysia untuk menyokong pertumbuhan. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Mencapai Perbatasan Baru

Farm Fresh masih berkembang dan bertujuan untuk mencapai tahap yang lebih tinggi, terus fokus kepada pengembangan wilayahnya dan strategi pertumbuhannya di tengah-tengah persekitaran makroekonomi yang mercabar.

Dalam laporan tahunannya, syarikat tenusu bersepadu tersebut menyatakan bahawa mereka masih optimis mengenai aliran pendapatan yang berpotensi di hadapan.

Di Filipina, kilang kami di San Simon dijangka siap dan mula beroperasi pada September 2023.

Ini akan menjadi pasaran penting bagi kami untuk dibangunkan dan diperluaskan dalam beberapa tahun akan datang. – Laporan Tahunan Farm Fresh [3]

Mengikuti trend pasaran, Farm Fresh telah melangkah lebih jauh dari produk tenusu untuk menawarkan susu tanaman seperti susu soya, susu berasaskan oat, dan susu berasaskan badam[2]. Selain itu, syarikat ini mempunyai rancangan untuk memperkenalkan serbuk susu pertumbuhan dan memulakan penjualan ais krim dalam pembungkusan pengguna (CPG) menjelang akhir 2023, dengan tujuan untuk lebih mengdiversifikasi portfolio produknya dan menangkap peluang pertumbuhan baru. Untuk menunjukkan keinginan ini, Farm Fresh telah membeli 65% saham dalam syarikat ais krim, Inside Scoop, pada awal tahun ini[3].

Farm Fresh telah mengeluarkan pelbagai susu berperisa selain susu berasaskan tumbuhan. / Kredit Gambar: Farm Fresh (Sumber: The Vibes)

Kami ingin memanfaatkan sumber dan infrastrukturnya yang sedia ada, digabungkan dengan reputasi Inside Scoop yang kukuh serta kepakaran pengasasnya, untuk memperkenalkan ais krim CPG di bawah jenama itu menjelang akhir tahun 2023. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[3]

Loi juga mengatakan bahawa pemerolehan kumpulan 90% saham dalam syarikat tenusu premium St David Dairy yang berpangkalan di Melbourne, Australia, akan memberikan Farm Fresh akses kepada pangkalan pelanggan jenama yang kukuh. 

Ini termasuk kafe-kafe utama, restoran-restoran, dan peniaga-peniaga di Melbourne, bersama dengan pelbagai susu segar dan mentega yang telah memenangi anugerah.

Ini akan mendorong sinergi dengan membolehkan kami menggunakan kapasiti fasiliti pemprosesan kami di Australia dan memperluas portfolio produk kami. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[3]

Farm Fresh juga telah membuka ladangnya di Selangor untuk lawatan, di mana tetamu boleh menikmati hidangan di The Acre by Farm Fresh, yang menyajikan hidangan yang menggabungkan masakan Itali dan Melayu. Terdapat juga Cream Hauz, di mana soft serve yang dibuat daripada susu Farm Fresh boleh didiapati[2].

Sebagai tanda kejayaannya, pada tahun 2021, Farm Fresh diiktiraf sebagai salah satu Syarikat Terbaik di Asia, di Anugerah Kecemerlangan Korporat & Kelestarian Asia 2021 yang dianjurkan oleh MORS Group[4].

Anugerah ACES bermakna sangat besar bagi kami kerana pengiktirafan antarabangsa ini adalah bukti kepada standard tinggi yang telah kami tetapkan untuk diri kami sendiri dalam menjadi perniagaan yang berjaya dari segi kewangan serta menjadi pemimpin dalam mempromosikan amalan perniagaan yang mampan. Anugerah ini akan memotivasikan kami untuk terus melakukan yang betul dan positif bagi kakitangan, komuniti, dan alam sekitar. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[4]

Secara keseluruhan, nampaknya Loi membuat keputusan yang tepat dengan menukar kambing kepada lembu-lembu.

Pertanian Beretika dan Mampan

Sesuai dengan kecintaannya kepada alam semula jadi, Loi mencipta Farm Fresh dengan matlamat beretika dan mampan .Syarikat ini memberi penekanan besar kepada pertanian yang mampan dan berhemah dalam operasi tenusu hulu, dengan menggunakan bahan-bahan tenusu segar, murni, dan semulajadi tanpa penggunaan pengawet dan pewarna dalam proses pengeluarannya. Farm Fresh juga memberikan produk tenusu inovatif kepada pelanggan melalui strategi pengedaran pelbagai saluran yang termasuk rangkaian pengedar rumah yang berjaya dan memberi impak sosial[4].

Ianya terbukti, ladang-ladang Farm Fresh di Malaysia adalah yang pertama di Asia untuk menerima pensijilan Certified Humane® Raised and Handled®, menunjukkan bahawa produk tenusu yang  dihasilkan di ladang mereka memenuhi piawaian objektif yang tepat untuk perlakuan yang berhemah terhadap haiwan ternakan[4].

Lembu tenusu diberi makan rumput khas dan diberi ruang yang cukup untuk meragut. (Gambar: Amir Yusof) (Sumber: CNA)

Farm Fresh juga telah menghasilkan impak komuniti yang positif dalam segmen hulu dan hilir industri tenusu. Syarikat ini telah meningkatkan taraf hidup petani tempatan dengan membayar harga yang berpatutan bagi susu mereka, menamatkan dekad penganiayaan terhadap penternak tenusu tempatan yang bergaji rendah bagi susu mereka, mengubah kehidupan lebih daripada 2,500 keluarga di seluruh Malaysia, dengan melibatkan mereka sebagai usahawan mikro melalui program pengedar perumahan[4].

Menurut Laporan Kemampanan 2023 syarikat itu, Farm Fresh mempunyai 336.7 juta liter Farm Dairy Effluent (FDE) yang telah dikitar semula dan dikeluarkan daripada pembuangan sisa, 88.3 juta kg sisa pepejal dikitar semula dan dikeluarkan daripada pembuangan sisa, 1,748,730 kg  baja kimia dikeluarkan daripada kitaran itu serta 500.5 juta liter air perbandaran dijimatkan melalui penuaian air hujan dan pengepam telaga tiub.

Tambahan pula, intensiti karbon Farm Fresh di ladang-ladangnya di Malaysia adalah 17% lebih rendah daripada purata ladang tenusu Asia biasa dan telah mengambil 72% tenaga kerjanya daripada masyarakat luar bandar di Malaysia[5].

Anda boleh berkembang, anda boleh membuat duit, tetapi kemudian, bagaimanakah anda melayani haiwan anda? Adakah mereka dipelihara dengan baik dan sebagainya? Dan bagaimana dengan pekerja anda?– Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Farm Fresh adalah contoh sebuah cerita yang menginspirasi; kisah seorang lelaki yang meninggalkan zon selesanya untuk mencari kejayaan di tempat lain. Ia adalah contoh syarikat yang mencapai kejayaan besar sambil mengikut model perniagaan yang beretika dan mampan. Dan ia juga adalah contoh sebuah startup Malaysia yang mengembangkan pengaruhnya di peringkat antarabangsa.

Mungkin ramai yang menganggap Loi sedang mengalami krisis pertengahan hayat apabila beliau berhenti dari pekerjaan terdahulu. Tetapi sebenarnya, beliau hanya sedang memperluas wawasannya.

Kami ingin membina sebuah jenama dan suatu hari nanti, orang akan menghargai syarikat ini sebagai tempat di mana semua pihak berkepentingan dari pelanggan kami, pekerja kami, haiwan-haiwan kami, dijaga dengan baik. – Loi Tuan Ee, pengasas Farm Fresh[1]

Terjemahan oleh: Sharifah Zaqreeztrina Syed Zamri

Explore our sources:

  1. A. Yusof. (2021). ‘My friends felt I was crazy’: From working an office job to running a milk empire in Malaysia. Channel News Asia. Link.
  2. C. Khaw. (2022). Age didn’t stop him from quitting his job to raise cows. Now, he’s the 43rd richest M’sian. Vulcan Post. Link.
  3. Farm Fresh targets regional growth, new products. The Star. Link.
  4. Farm Fresh Wins At The ACES Awards 2021. (2022). ACES Awards. Link.
  5. Farm Fresh Sustainability Report 2023. Link.

Stories You May Also Like:

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?