Site logo

20 Fakta Tentang Kemiskinan Yang Kami Pelajari Di Tahun 2020

20 Fakta Kemiskinan 2020

Tahun 2020 telah mengejutkan kebanyakan orang. Tahun ini dipenuhi dengan banyak peristiwa yang tidak dijangka disebabkan oleh pandemik yang melanda seluruh dunia pada awal tahun ini. 

Mudah untuk meringkaskan 2020 sebagai tahun terburuk. Sebenarnya, ada yang masih berusaha mengatasi tahun ini sambil menjilat luka dari beberapa bulan yang lalu. Namun, dalam semua kesusahan, pelangi pasti segera muncul. 

Wiki Impact dilahirkan semasa pandemik Covid-19 makin liar. Kami menyedari bahawa ruang digital memerlukan suntikan cerita berdasarkan bukti yang akan membantu membentuk naratif kemiskinan yang lebih baik di Malaysia. Kami merasa ada orang yang ingin berbuat baik tetapi tidak tahu untuk bermula dari mana. Kami juga tahu bahawa setiap orang inginkan perubahan dalam diri dan orang lain. Suis lampu hanya perlu dihidupkan. 

Proses untuk meneliti, menyelidik dan menggambarkan kemiskinan dan orang miskin di Malaysia terutamanya pada tahun 2020 adalah sesuatu yang merendahkan hati kami. Namun, dalam catatan yang sama, ia sangat menginspirasikan kita untuk berbicara dengan orang-orang yang benar-benar berjuang untuk bertahan hidup, yang bersungguh-sungguh melanjutkan pendidikan walaupun bermaksud memanjat pokok untuk mendapatkan internet, dan mereka yang cukup peduli untuk memberi makan kepada yang gelandangan walaupun mereka sendiri tidak mempunyai banyak.

Untuk tujuan ini, sambil kita mengakhiri tahun 2020 dan menjemput tahun 2021, mari mengingati ada kebaikan dalam semua keadaan. Walaupun kebaikan itu tidak dapat dilihat dengan segera, ia pasti akan muncul. 

Inilah senarai 20 fakta yang kami pelajari mengenai kemiskinan di Malaysia pada tahun 2020. Ini adalah gabungan fakta dan cerita yang baik, buruk, mendedahkan dan mengejutkan. 

#1: Dicipta oleh Covid-19: Golongan Miskin Yang Baru

Sumber: New Straits Times

Golongan Miskin Baru‘ adalah kumpulan yang diharapkan pada mulanya bukan miskin pada tahun 2020 tetapi sekarang dijangka menjadi miskin pada tahun 2020 kerana wabak Covid-19.

#2: Pengangguran Paling Tinggi Pada Tahun 2020

Sumber: CNBC

Pada Mei 2020, Malaysia mencapai tahap tertinggi dalam 27 tahun ketika pengangguran meningkat kepada 5.3%.

#3: Wanita Dalam Kemiskinan Berjuang Dengan Senyap Dengan Kemiskinan Haid

Sumber: Shropshire Star

Sekiranya anda tidak mampu membeli makanan, kemungkinan anda tidak akan cukup untuk membeli barang keperluan yang diperlukan untuk kitaran haid. Sukar untuk dipercayai, tetapi sebilangan wanita Malaysia masih menderita tanpa suara. Sudah tiba masanya untuk bercakap mengenai kemiskinan haid.

#4: Ketagihan Boleh Membawa Maut Kepada Orang Miskin – Terutamanya Ketika Melibatkan Dadah

Sumber: MIMS Today

Tahukah anda bahawa sejumlah 300,00 orang dewasa di Malaysia telah menggunakan dadah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka? Pada masa ini 100,000 orang dewasa Malaysia masih menggunakan dadah dan orang miskin paling senang terjerumus dalam dadah. Telah dicatatkan bahawa prevalensi penyalahgunaan dadah tertinggi adalah lelaki, dari luar bandar dan berpendapatan rendah.

#5: Kehidupan yang Susah Untuk Orang Miskin Di Bandar

Sumber: Reuters

Urbanisasi sedang berlaku dan bergerak dengan pantas. Untuk bertahan di bandar, orang miskin harus bekerja lebih keras tetapi mereka mungkin tidak akan memperoleh lebih banyak pendapatan untuk usaha mereka. Satu daripada tiga isi rumah miskin bandar berpendapatan kurang dari RM2,000 sebulan. Sebilangan besar dari mereka harus menyelesaikan pekerjaan separa mahir atau pekerja keras kerana persaingan sengit dan mereka tidak mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk pekerjaan kerah putih. Satu daripada tiga isi rumah tidak mempunyai jaring keselamatan kewangan sehingga menjadikan mereka terdedah kepada kejutan ekonomi.

#6: Kemiskinan Merupakan Pemacu Utama Perkahwinan Anak

Sumber: The Star (2018). Child Marriage Is No Happily Ever After.

World Bank mengenal pasti bahawa di peringkat global, kanak-kanak perempuan dengan latar belakang ekonomi yang lebih rendah cenderung berkahwin lebih awal. Mereka yang menghadapai masalah kewangan melihat perkahwinan anak mereka sebagai sesuatu beban yang dikurangkan kerana tidak perlu menjaga mereka lagi.

#7: B40 Malaysia Membelanjakan Kira-kira RM600 Untuk Makanan Sebulan

Sumber: Unsplash

Ini dianggarkan kepada RM20 sehari, untuk setiap isi rumah.

#8: Depresi Memberi Kesan Yang Terberat Kepada Orang Miskin

Sumber: Unsplash

Satu daripada lima ketua isi rumah menggambarkan diri mereka sebagai tertekan atau mengalami emosi yang sangat tidak stabil dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

#9: Depresi Lebih Mempengaruhi Rumah Tangga yang Dipimpin oleh Wanita 

Sumber: Unsplash

3 dari 10 isi rumah yang diketuai oleh wanita mengalami tingkah laku negatif baru yang tidak diperhatikan sebelum PKP.

#10: Golongan berpendapatan rendah lebih cenderung dibuli di tempat kerja.

bullying at workplace
Sumber: Financial Times

Pekerja dari kumpulan yang berpendapatan kurang dari RM3,999 setiap bulan lebih cenderung dibuli dan menghadapi kerosakan psikologi. Mereka berada di bawah tekanan yang lebih tinggi untuk menghasilkan kerja yang bertahap tinggi dan lazimnya tidak mendapat cuti sakit.

#11: Anak-anak Dari Keluarga Miskin Lebih Cenderung Berhenti Sekolah

Orang Asli Malaysia - Wiki impact
Sumber: bertanyah.blogspot.com

Sebanyak 85% pelajar yang berhenti sekolah berasal dari keluarga miskin terutamanya di negeri-negeri yang kurang maju di Malaysia. 

#12: Jurang Internet Di Kalangan Pelajar Miskin Menyebabkan Mereka Kurang Daya Bersaing

Sumber: World of Buzz

Pelajar yang tidak mempunyai peranti digital mereka sendiri terpaksa berkongsi dengan satu atau lebih ahli keluarga. Sebenarnya, banyak kanak-kanak menghadiri kelas, membuat tugasan dan mengambil peperiksaan, hanya dengan telefon bimbit mereka.

#13: Sebilangan Besar Sekolah Luar Bandar dikategorikan sebagai Mengancam Nyawa!

Sumber: The Star

Di Malaysia, ada ratusan sekolah yang diklasifikasikan sebagai tidak berfungsi, kekurangan kemudahan dan berbahaya sehingga mereka disebut ‘mengancam nyawa’. Di Sabah terdapat 589 sekolah dan Sarawak 1020 yang dikategorikan buruk.

#14: Kemiskinan Boleh Menyebabkan Penyakit Fizikal

Sumber: Free Malaysia Today

Diabetes, tekanan darah tinggi dan tahap kolesterol tinggi adalah yang tertinggi di kalangan golongan berpendapatan rendah. Ketiga-tiga keadaan perubatan ini menyumbang kepada keadaan jantung yang buruk pada masa depan.

#15: Tidak Semua Orang Malaysia mempunyai Akses ke Air Bersih

Sumber: Global Peace Foundation

53% masyarakat Orang Asli tidak mempunyai akses ke air paip. Banyak yang masih berjalan jauh untuk mengambil air dari genangan air, kolam, dan perigi.

#16: Orang Miskin Lebih Mengubati Diri Sendiri

Sumber : Yahoo News

Mereka yang berpendapatan kurang daripada RM5000 sebulan lebih cenderung membeli ubat di kaunter. Mereka juga kurang memahami kesan jangka panjang penggunaan ubat dari kaunter.

Sumber: World of Buzz

#17: Jurang Pendidikan antara Sekolah Luar Bandar dan Bandar menyebabkan Ketidakseimbangan Prestasi.

Perbezaan berdasarkan akses, sumber daya dan kualiti pendidikan menghasilkan perbezaan prestasi antara sekolah bandar dan luar bandar. Apa yang harus dilalui oleh pelajar dari Sabah untuk mendapatkan pendidikan sangat berbeza dengan pelajar yang belajar di Putrajaya?

#18: Belia Malaysia Bekerja Keras untuk Mendapatkan Pendidikan

Sumber: Mashable SEA

Mereka yang tinggal di luar bandar atau berpendapatan rendah di Malaysia sedang menghadapi masalah dengan e-pembelajaran. Dari kes berprofil tinggi seperti Veveonah yang berusia 20 tahun dan NurLieda Khaleeda, pemuda Malaysia enggan menganggur dan telah menghasilkan banyak penyelesaian untuk memperoleh pendidikan mereka. Malah ada yang mengalami kecederaan kerana ingin mengikuti kelas dalam talian mereka.

#19: Semua Orang Boleh Melakukan Sesuatu Untuk Membantu 

Sumber: Food Not Bombs Ipoh Personal Archives

Melakukan kebaikan sering diturunkan kepada mereka yang bekerja dengan NGO, badan amal dan yayasan – tetapi kita mengetahui bahawa ada perubahan dalam diri kita semua. Sebilangan besar daripada kita ingin membantu tetapi tidak tahu di mana hendak memulakan, atau tidak tahu di mana keperluan sebenarnya. Belajar dari kumpulan punk dari Ipoh ini kerana yang hanya diperlukan hanyalah niat baik dan kemahiran asas memasak. Sekiranya mereka dapat melakukannya, kita semua boleh! Cari ‘changemakers’ di kawasan anda.

Dan titik terakhir dan terpenting untuk kami perhatikan adalah bahawa

# 20: Kemiskinan Tidak Kekal. Ia Boleh Dimusnahkan.

rosli sareya UMS PhD
Sumber: Dr Rosli’s Personal Archive

Beberapa kisah ini mengajar kita bahawa masa lampau tidak menentukan masa depan mereka. Melalui kisah Paulina Henry, gadis yang sangat miskin sehingga tidak mampu membeli kasut dan menjadi pengarah yang berjaya di Kuala Lumpur dan Dr. Rosli Sareya, anak pengawal keselamatan hingga kini menjadi seorang profesor di Universiti Malaysia Sabah – kami ketahui bahawa kemiskinan adalah sesaat dan dengan dorongan dari kekuatan luar, mereka dapat keluar dari situasi tersebut.

Stories You May Also Like:

BURSA TOP 20: Who’s The most charitable?